Hoe bereken je de capaciteit van een airconditioning? 

Als je een airconditioning aanschaft is het van groot belang om te weten hoeveel vermogen je nodig hebt. Dit is nog belangrijker als je een vast aircosysteem installeert. Te weinig capaciteit zorgt voor te weinig cooling of verwarming en te veel is onnodig en kost je meer. Wij willen je graag adviseren, maar natuurlijk kun je kunt het benodigde vermogen ook zelf berekenen.

Hoe bereken je de capaciteit van een airconditioning? - Airconditioning & Warmtepomp Service Nederland

Hoe bereken je de capaciteit van een airconditioning?

Het best is dat je een systeem hebt dat zorgt voor een een comfortabele leef- of werkplek. Volg de onderstaande drie stappen en weet je hoeveel vermogen jouw airco nodig heeft.

Stap 1: bereken de inhoud van de ruimte

Als eerst moet je weten hoeveel kubieke meters de betreffende ruimte heeft. Dit doe je door de vermenigvuldiging van: lengte x breedte x hoogte. Is kamer je bijvoorbeeld je slaapkamer is vijf meter lang, vier meter breed en 2,5 meter hoog dan wordt dat 5 x 4 x 2,5 = 50 m3.

Stap 2: de vermenigvuldigingsfactor

Van belang voor het vermogen zijn ook de kenmerken van een ruimte. Hiervoor gebruik je een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50.

De vermenigvuldigingsfactor 30 gebruik je voor goed geïsoleerde ruimten met weinig ramen. In deze ruimte zijn weinig warmtebronnen aanwezig en blijft ‘s zomers ook redelijk koel.

De factor 40 staat voor ruimten die minder goed geïsoleerd zijn, veel ramen hebben of waar je veel apparatuur staat die warmte afgeven. Denk aan printers en computers.

De hoogste factor 50 gebruik je bijvoorbeeld voor slecht geïsoleerde ruimten, met veel ramen. Ook zolderverdiepingen, ruimten met een plat of schuin dak of ruimten en veel apparatuur komen hiervoor in aanmerking. Heb je zo je twijfels? Kies dan voor de voor de hoogste factor.

Stap 3: vermenigvuldigen van de inhoud met de factor

Wat je nu doet is het getal uit de eerste stap vermenigvuldigen met de factor uit de tweede stap. In ons voorbeeld is dat 50 m3 x 40. Onze slaapkamer is goed geïsoleerd, maar heeft wel een grote raampartij. 50 m3 x 40 = 2.000 Watt oftewel 2 kW of Kilowatt. Om je slaapkamer goed te kunnen koelen heb dus een aircosysteem nodig met een vermogen van minimaal 2 kW. Als algemene regel geldt dat je 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig hebt.

De waardering van airconditioningenwarmtepompservicenederland.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 53 reviews.
×

Support


Klik op een van de onderstaande gebruikers om contact op te nemen

 

×
0