Wat zijn convectoren en waar moet ik op letten?

Om uw woning op het juiste klimaat te houden zijn er meerdere oplossingen, zoals airconditioning, vloerverwarming, radiatoren en natuurlijk convectoren. In eerste instantie lijken convectoren en radiatoren heel veel op elkaar. Ze worden beide aan de muur geplaats en beide zorgen ze voor warmte in uw woning. Echter ligt het net iets anders, en om dit uit te leggen moeten we kijken naar het voornaamste verschil tussen de twee.

Warmteoverdracht

Er zijn verschillende manieren om de temperatuur van het water over te dragen aan de lucht in uw ruimte. Dit kan door straling, stroming en geleiding. Als wij ons een warme radiator voorstellen kunnen wij hier drie verschillende vormen van warmte ervaren. De stroming van warmte als we onze handen boven de radiator houden, de geleiding van warmte als we onze handen tegen het metaal aan houden en de straling van warmte als we voor de radiator staan.
Een convector radiator heeft dit ook met een uitzondering, de grootste hoeveelheid warmte overdracht komt voort uit de stroming van lucht. Bij een radiator is de grootste warmteoverdrachts methode de straling van de radiator zelf.

Voordelen convector radiatoren

Het voornaamste voordeel van een convector radiator is de manier zoals hij de ruimte opwarmd. Aangezien warme lucht wilt stijgen en koude lucht wilt dalen vind er circulatie plaats rond de convector. koude lucht verplaatst zich over de platenwisselaar naar boven waar het als warme lucht de convector verlaat. Hierna verwarmd het de omgeving waarna de lucht weer afkoeld. Hierna begind het proces weer opnieuw. Deze manier van verwarmen zorgt ervoor dat de temperatuur in uw woning gelijkmatig toeneemd en het niet op een plaats warmer is dan de rest van de woning.

Capaciteit aanduiding

Bij ons op de website wordt het vermogen van de convectoren aangeduid met een ratio van 75/65. Dit houd in dat het vermogen van de convector is bepaald bij een aanvoertemperatuur van 75 graden Celcius en een retour temeratuur van 65 graden Celcius. Dit is ideale aanduiding voor wanneer u de convector gaat gebruiken in combinatie van een Cv ketel, echter bij een warmtepomp is de aanvoer temperatuur lager. Dit houd niet in dat deze convector niet geschikt zijn voor warmtepomp installaties, het tegenovergestelde juist. Een convector radiator is juist uiterst geschikt voor verwarming bij lagere temperaturen. Wilt u meer informatie over verwarmten met convectoren in combinatie van een warmtepomp? Neem dan gerust contact met ons op.

Verschillende type aanduidingen

Het type convector wordt aangeduid door middel van twee cijfers. Het eerste cijfer staat voor het aantal platen dat de convector heeft, en het laaste cijfer staat voor het aantal convectoren.

Een type 10 radiator heeft 1 plaat zonder convectoren
Een type 11 radiator heeft 1 plaat met 1 convector
Een type 20 radiator heeft 2 platen zonder convectoren
Een type 21 radiator heeft 2 platen met 1 convector
Een type 22 radiator heeft 2 platen met 2 convectoren
Een type 33 radiator heeft 3 platen met 3 convectoren