Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt en koelt en gebouw zoals huizen kantoren en kunnen ook zorgen voor warm water. Het is een apparaat dat, door middel van thermodynamische processen, warmte bij lage temperatuur opneemt om die vervolgens op hoge temperatuur af te geven. Om de warmte van de bron te winnen, te transporteren en af te geven, en daar is een vloeistof voor nodig dit is een koudemiddel en je hebt elektriciteit nodig. De technologie voor warmtepompen is niet nieuw; de meeste van ons zullen wel een koelkast hebben een koelkast koelt, en zo kan een warmtepomp verwarmen en in veel gevallen ook koelen met buitenlucht.

Soorten warmtepompen.

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen zoals:

  • Lucht/waterwarmtepomp
  • Bodemwarmte ook wel water/water warmtepomp genoemd
  • Aardwarmte warmtepomp ook wel een grondwater openbron warmtepomp.

Maar in de basis werken ze hetzelfde. Afhankelijk van de mogelijkheden in een gebouw en de wensen van de gebruiker, kan een warmtepomp er verschillend uitzien. Een warmtepomp is meestal voorzien van een binnen-unit, die qua uiterlijk lijkt op een cv-ketel. Hoe de buiten-unit van de warmtepomp eruitziet hangt af van het soort warmtepomp en de warmtebron.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
Waarom een warmtepomp?

Warmtepompen hebben in vergelijking met een cv-ketel en veel hoger rendement.  Het rendement ervan wordt aangegeven met de term COP en dat staat voor Coëfficiënt of Performance. Een COP van 4 bijvoorbeeld: betekent dat het systeem 4kW aan energie levert voor iedere kW energie die erin gestopt wordt. Oftewel: het rendement is gelijk aan 400%.
Alle warmtepompen in Nederland moeten een COP van 4 hebben.

Er zijn dus verschillende uitvoeringen van een warmtepomp. Om efficiënt en goed te kunnen werken moet een warmtepomp op de juiste manier afgestemd zijn op de onderdelen van het aanwezige verwarmingssysteem.
Daarom is het verstandig om samen met u als klant en wij als uw installateur goed te verdiepen in uw verwachtingen van de warmtepomp, en zo tot een maatwerkadvies te komen. Voor vragen kunt direct contact met ons op nemen via de link info@airconditioningenwarmtepompservicenederland.nl/Enfold04/

×

Support


Klik op een van de onderstaande gebruikers om contact op te nemen

 

×
0